Tai Chi Chuan- Διαλογισμός ZaZen

       To Taijiquan που επί αιώνες ήταν ένας πολιτιστικός θησαυρός της Κίνας, έχει γίνει ένα δώρο στις μέρες μας για όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας και σωματικής διάπλασης. Οι κινέζικοι χαρακτήρες που το αποδίδουν μεταφράζονται ως "Υπέρτατη Πόλωση" μεταξύ ουρανού και γης. Οι επιρροές αυτής της αρχαίας ολιστικής τέχνης είναι εμφανείς πια στη Δύση. Σύμφωνα με την εμπειρία χιλιάδων ανθρώπων, η αρχαιότερη από τις επονομαζόμενες 'εσωτερική ή μαλακή' πολεμική τέχνη, έγινε για πολλούς η πύλη για μια βαθύτερη κατανόηση αυτής της ίδιας της ζωής.
       Από όσο γνωρίζουμε σήμερα το Taijiquan δημιουργήθηκε από τον Chen Wangting, ένα βασιλικό φρουρό τον 17ο αιώνα στο χωριό Chenjiagou της επαρχίας Henan. Τυλιγμένο με μυστικότητα ακόμα και στην Κίνα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα τώρα ασκείται ανοιχτά σε ολόκληρο τον κόσμο. Επειδή οι ρίζες του προέρχονται από τις πολεμικές τέχνες η εξάσκησή του γίνεται με δύο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι ο μαχητικός και ο δεύτερος είναι ο θεραπευτικός που επιτυγχάνεται μέσω μιας πολύ αργής και ρευστής κίνησης που δίνει μεγάλη σημασία στην μετακίνηση τους βάρους και την καμπυλότητα των κινήσεων του ασκούμενου. Έτσι επιτρέπει στην κοσμική ενέργεια που βρίσκεται παντού και ονομάζεται Qi, να εισρέει και να κινείται ελεύθερα μέσα στο σώμα δια μέσου της αναπνοής, με αποτέλεσμα αύξηση της ζωτικότητας, καλή υγεία, ευκαμψία και ευλυγισία.
           Η συνεχής και ρευστή κίνηση χωρίς διακοπές δίνει την ευκαιρία στον ασκούμενο να αισθανθεί το σώμα του, να παρατηρήσει και να διορθώσει την ισορροπία του και να αρχίσει  να 'μαλακώνει' την κίνηση και την αναπνοή του. Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας αυτό δεν γίνεται γρήγορα εφικτό. Σιγά σιγά με την τακτική επανάληψη των κινήσεων αλλάζει η προσέγγιση του ατόμου προς τον Εαυτό και τη Ζωή γενικά. Ο νους αρχίζει να ησυχάζει από τις εντάσεις καθώς το σώμα μαθαίνει να ισορροπεί ανάμεσά τους. Η ταχύτητα της αντίληψης επιταχύνεται με την επιβράδυνση της κίνησης και τη χαλάρωση του σώματος. Επίσης εκδηλώνεται ένα αίσθημα πληρότητας που γίνεται σταδιακά αισθητό στο σώμα.
Είναι ευτυχές γεγονός ότι εκτός από τους εναλλακτικούς θεραπευτές τώρα πια και οι γιατροί της κλασσικής ιατρικής μιλούν στους ασθενείς τους για τα ευεργετικά αποτελέσματα επί της υγείας που επιφέρει αυτό το είδος της άσκησης .
 Για να δούμε αναλυτικότερα που μας βοηθάει το tai chi μετά από πολλές μελέτες που έχουν γίνει.

  • Δυναμώνει την καρδιά και βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Εισπνέοντας και εκπνέοντας με μεγαλύτερο εύρος τονώνεται το κυκλοφορικό σύστημα, ενισχύεται η ικανότητα των τριχοειδών αγγείων και οξυγονώνεται περισσότερο το αίμα. Η λειτουργία της καρδιάς βελτιώνεται και εμποδίζεται η εμφάνιση διαφόρων καρδιακών παθήσεων.
  • Βοηθάει στην καλύτερη ισορροπία του σώματος και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος πτώσεων και ατυχημάτων. Επίσης αυτή η ήπια επαναλαμβανόμενη άσκηση συντελεί στην ευκινησία και την ευελιξία του σώματος. Κυκλοφορούν πια πολλά βίντεο στο διαδίκτυο με ανθρώπους της τρίτης ηλικίας στη Δύση που ασκούνται στο tai chi με την επίβλεψη των γιατρών τους και να είναι πολύ χαρούμενοι με αυτό. Στην Κίνα βέβαια είναι μέρος της παράδοσης τους να ασκούνται οι γέροντες και μάλιστα πολλοί δάσκαλοι μεγάλης ηλικίας σε επιδείξεις που κάνουν δείχνουν τις ικανότητές του που μας αφήνουν άφωνους πολλές φορές. Και εδώ να προσθέσω την προσωπική εμπειρία από τον δάσκαλό μου master Chen Xiaowang που συμπλήρωσε πρόσφατα τα εβδομήντα χρόνια. Οι επιδείξεις του ξεπερνούν σε χάρη, ομορφιά και δύναμη πολλούς νεότερους. Τα μαθήματά του είναι γεμάτα ενέργεια και κανείς δεν μπορεί να διακρίνει την πραγματική του ηλικία. Μοιάζει πολύ νεότερος!
  • Αυξάνει την μυϊκή δύναμη, βελτιώνει την λειτουργία των ισχύων, των αρθρώσεων και των μυών. Επίσης αποτρέπει την εμφάνιση πόνων στην πλάτη και προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη.
  • Βοηθάει στο έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.
  • Είναι ολοφάνερα σε όσους ασκούνται τακτικά τα θετικά αποτελέσματα για την διαχείριση του στρες, τους άγχους και την βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.
  • Η βαθιά κοιλιακή αναπνοή έχει ευεργετική επίδραση στα εσωτερικά όργανα κάνοντας ένα βαθύ αλλά ταυτόχρονα και ελαφρύ μασάζ.
  • Μαρτυρίες ανθρώπων με παραμορφωτική αρθρίτιδα και σκλήρυνση κατά πλάκας, μας μεταφέρουν πληροφορίες για την βελτίωση της υγείας τους σε ικανοποιητικό βαθμό.
  • Αυξάνει την ενέργεια, την αντοχή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βοηθάει επίσης πολύ το αναπνευστικό σύστημα του οργανισμού μας γιατί μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τους πνεύμονες σε όλο τους το εύρος γεγονός που τους κρατάει υγιείς και ισχυρούς. Η αύξηση της ποσότητας του αέρα σε κάθε αναπνοή μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στο αίμα και ως εκ τούτου όλοι οι ιστοί και τα όργανα αναζωογονούνται και μέσα από την χαλάρωση ο αέρας φτάνει όχι μόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα αλλά και μέχρι τις φτέρνες που μας συνδέουν με τη γη και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
  • Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, ασκεί την μνήμη, καλλιεργεί την προσοχή στο μέγιστο και είναι μια αληθινή πηγή νεότητας και γενικότερης ευημερίας του σώματος και του νου.
  • Καλλιεργεί έναν ειρηνικό χαρακτήρα, την ευγένεια και το ήθος.
           Σήμερα, αν και οι άνθρωποι σπάνια χρειάζονται τις πολεμικές τέχνες για επιβίωση, το Taijiquan παραμένει μια εξαιρετική τέχνη αυτοάμυνας. Είναι ένα υψηλά εξελιγμένο σύστημα εναρμόνισης του σώματος με την εσωτερική ενέργεια. Οι εξωτερικές κινήσει τεντώνουν και δυναμώνουν τους μυς, τους τένοντες και τους συνδέσμους, ενώ οι σπειροειδείς κινήσεις κάνουν μασάζ στα εσωτερικά όργανα και κυκλοφορούν το Qi  σε ολόκληρο το σώμα ανοίγοντας τους μεσημβρινούς του σώματος.
          Στον σημερινό αγχώδη, ανταγωνιστικό και πιεστικό τρόπο ζωής με την ψευδαίσθηση των απεριόριστων επιλογών το Taijiquan μας προσφέρει ένα τρόπο για να ησυχάσουμε το νου και να χαλαρώσουμε το σώμα.
          Το Taijiquan είναι μια ήπια προσέγγιση προς τον Εαυτό.




Διαλογισμός ZaZen
Το Μυστικό του Ζεν συνίσταται το να κάθεσαι, απλώς, χωρίς σκοπό μήτε ιδιοτέλεια, σε μια στάση μεγάλης συγκέντρωσης. Αυτό το ανιδιοτελές κάθισμα ονομάζεται ζα ζεν, όπου ζα σημαίνει κάθομαι και ζεν διαλογισμός, συγκέντρωση.
Το Ζεν δεν μπορεί να περιχαρακωθεί σε μια αρχή, ούτε να αποδοθεί με την σκέψη. Ζητά την άσκηση. Αποτελεί ουσιαστικά μια εμπειρία.

"Εδώ και τώρα" είναι η έννοια κλειδί. Το σημαντικό είναι το παρόν. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν την τάση να σκέφτονται με αγωνία το παρελθόν ή το μέλλον. Με την άσκηση του ζα ζεν μαθαίνει κανείς να βιώνει το παρόν και να παρατηρεί χωρίς κριτική αυτό που του συμβαίνει. Ο εγκέφαλος, στο ζα ζεν, καταλαγιάζει και γίνεται δεκτικός προς την πραγματική και βαθιά σοφία. Ο Ντογκέν μας λέει στο Φουκανζανζεντζι: "Να σκέφτεσαι χωρίς να σκέφτεσαι...".
Πώς σκέφτεσαι χωρίς σκέψη; Με τη μη-σκέψη (χισιρυό). Αυτό καθαυτό είναι η ουσιώδης τέχνη του ζα ζεν. Χισιρυό είναι η σκέψη του υποθαλάμου και του σώματος και όχι εκείνη του μετωπιαίου εγκεφάλου. Οι μετωπιαίες ζώνες του εγκεφάλου και ο φλοιός -που αντιστοιχούν στις νοητικές ικανότητες και στην πνευματική δραστηριότητα-, εισέρχονται σε φάση ανάπαυσης, ενώ τα βαθιά στρώματα του εγκεφάλου, ή αρχέγονος εγκέφαλος, όπως και ο θάλαμος-υποθάλαμος (έδρα της διαίσθησης), αφυπνίζονται και ενεργοποιούνται. Αυτό προκαλεί μια εσωτερική επανάσταση, μια μετάλλαξη του είναι, σαν τον ανοιξιάτικο χείμαρρο που ξυπνά το δάσος"

Ταϊζέν Ντεσιμαρού ¨Η Άσκηση ΖΕΝ¨
 (Ο δάσκαλος Ντεσιμαρού ανακηρύχθηκε Πατριάρχης στην Ιαπωνία, για τον γνήσιο τρόπο μεταβίβασης της αρχαίας αυτής παράδοσης στο Παρίσι).


"Η πειθαρχία Ζεν πηγάζει από ασίγαστο σεβασμό προς την ζωή. Ωθεί τον εαυτό πέρα από την σκέψη και τις αισθήσεις στο ζήσιμο της ουσίας της. Η μέθοδος είναι απόκρημνη. Απαιτεί να κάθεσαι τακτικά, γαλήνια, σε στάση ζα ζεν, αυτονόητα δίχως άλλο σκοπό ή ιδέα. 'Ετσι τοποθετείται καλά ο εγκέφαλος πάνω από την σπονδυλική στήλη και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η αναπνοή βαθαίνει με ανακούφιση και χαλαρώνεις. Ο νους εποπτεύει από τα τρίσβαθα, αναζωγονείται και γνωρίζει εαυτόν. Προσέχει με όλο το σώμα"
                                                                                                                           Πέτρος Κουρόπουλος
(Ο κ. Κουρόπουλος "έφερε" και διέδωσε την τέχνη του tai chi chuan / zazen στην Ελλάδα)


Ελευθερία Καζαντζή
1986-2006: Tai-chi (Yang style) & zazen (Soto Zen) με τον Π. Κουρόπουλο.
1990-2000: Ταοϊστική φιλοσοφία και διαιτητική με τον  βελοντιστή Bac Phong Tran.
1997-2002: Διοργάνωση καλοκαιρινών σεμιναρίων του Π. Κουρόπουλου.
1997- μέχρι και σήμερα: Tai chi (Chen style) με τον grand master Chen Xiaowang
2002 – μέχρι και σήμερα: Oργάνωση καλοκαιρινών σεμιναρίων tai chi chuan-zazen σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σεμινάρια / Sesshins
1995   Alex Dong  (Yang style)
1996:  Wen Mei Yu (Qi Gong)
1996:  Zazen sesshin με τον Zen master  Harada Roshi .
1997  μέχρι και σήμερα, με τον master Chen Xiaowang (Chen style)
2014   Zazen sesshin  με τον Zen master Koten Roshi
2015   Zazen sesshin  με τον Zen master Koten Roshi
2018   Με τον sifu Chen Bing,  που είναι εκπρόσωπος της 20ης γενιάς της οικογένειας Chen, και ο                ηγέτης της 12ης γενιάς του Chen Taijiquan.
2018   Zazen sesshin  με τον Zen master Koten Roshi
2018   Φόρμα βεντάλιας (Chen style) με την Eva Koskuba.
2019  Seminar με τον sifu Chen Bing
2019  Zazen sesshin με τον Zen master Koten Roshi
                  (η θέση του Tenzo που μου προσφέρεται από τον Koten Roshi μεγάλη τιμή για μένα)
2020 Zazen sesshin με τον Shohaku Okumura Roshi

Τhai massage
Usui Reiki (3st degree)


With sifu Chen Bing 2019










With Eva Koskuba 2018
 


Master Chen Bing 2018



Διορθώσεις από τον Gran master Chen Xiaowang
Μετά από πρόσκληση της κινέζικης πρεσβείας για τον εορτασμό της κινέζικης πρωτοχρονιάς 2015, επίδειξη της φόρμας 19 movements Chen style.












                                                              Διαλογισμός zazen με τον zen master Koten Roshi